Uitgelicht

Uitgelicht

Snel naar:

HOVO, LAK en Studium Generale

Het succes van Radio Horzelnest

Begin 2020 werd er nog gewoon lesgegeven. Vanaf maart was het improviseren bij Studium Generale, HOVO en het LAK.

Hybride vorm

HOVO organiseert colleges voor vijftigplussers. In eerste instantie was de verwachting dat het niet lang zou duren voordat het coronavirus zou zijn uitgewoed. Daarom werden de colleges van HOVO tijdelijk gestopt. In de zomer van 2020 is zowel live in kleine groepjes als digitaal een vervolg gegeven aan de meeste colleges. In het najaar koos men voor een hybride vorm: een aantal deelnemers in de zaal en een aantal online. Dat was toch minder succesvol, omdat de toehoorders thuis het gevoel hadden er niet echt bij te horen. Daarom heeft HOVO eind 2020 voorbereidingen getroffen om in 2021 de cursussen volledig via Zoom te geven. Het aantal inschrijvingen is in 2020 afgenomen van 1.900 inschrijvingen per jaar naar 1.200.

Sociaal contact

‘De podcast is een vorm om te koesteren.’

Bij de LAK-cursussen is de overstap naar Zoom in 2020 gemaakt. Docenten van de creatieve cursussen konden vanuit hun studio het programma gebruiken in hun eigen lespraktijk. Bovendien is het jongere publiek dat deelneemt aan LAK-cursussen meer vertrouwd met online les krijgen. Toch nam ook bij het LAK het aantal aanmeldingen af. LAK-cursussen volg je in je vrije tijd, samen met anderen; zeker buitenlandse studenten stellen prijs op het sociaal contact. Dat is weliswaar mogelijk via de computer, maar het contact blijft dan toch oppervlakkiger.

Toegankelijker dan ooit

Ook Studium Generale (SG) viel stil in die beruchte maand maart 2020. Daar koos men al snel voor een alternatief: de podcast met de prikkelende naam Radio Horzelnest. Daarin werden wetenschappers geïnterviewd door medewerkers van SG. De afleveringen gingen over uiteenlopende onderwerpen als de stamboom van de mens, botanisch illustreren, het literair werk van Ezra Pound of het ruimterecht. Het gesprek kwam naderhand op de website van SG te staan. Studium Generale was daarmee toegankelijker dan ooit en trok een groter en breder publiek, zo tussen de honderd en driehonderdenvijftig luisteraars. De podcast is dus een vorm om te koesteren. De interviews blijven online beschikbaar.

Healthy University @Home

Sinds 2018 is de Universiteit Leiden aangesloten bij het internationale kennisnetwerk Healthy Universities. Daarbij staan gezondheid, welzijn en duurzaamheid voorop en vinden aanbod en begeleiding plaats op locatie. Tijdens de lockdown was dus een nieuwe aanpak noodzakelijk, vertelt Mieke Cabout, coördinator Healthy University.

“Dat thuiswerken en thuis studeren gaat je niet in de koude kleren zitten”, vertelt Cabout. Werk en privé gingen door elkaar lopen. Doordat ontmoeten niet vanzelfsprekend was, lag eenzaamheid op de loer. En bewegen was ook niet vanzelfsprekend meer. “Met een dossier op de website van de universiteit hebben we mogelijkheden, tips en tricks en risico’s van het thuiswerken en studeren onder de aandacht gebracht.”

Hulplijnen

Mentaal welzijn, fysieke gezondheid, sociale interactie, werkdruk: allemaal onderwerpen waar medewerkers en studenten ondersteuning bij konden krijgen door middel van een passend programma. Cabout: “Er waren ook telefonische hulplijnen, voor als een student of medewerker het even niet meer zag zitten. Studenten konden terecht bij studentenpsychologen, medewerkers bij loopbaancoaches. Laatstgenoemden fungeerden als een laagdrempelige poortwachter naar de bedrijfsarts. Daar is zeker tientallen keren gebruik van gemaakt.”

Leidinggeven op afstand

Het thuiswerken van medewerkers zorgde voor een uitdaging voor medewerkers én leidinggevenden. Hoe organiseer je communicatie binnen het team? Hoe houd je oog voor het individu? En welke technologie moet je wanneer gebruiken? Binnen het dossier Healthy University was speciale aandacht voor leidinggeven op afstand. Daarin korte tips en een breed aanbod van trainingen: van resultaatgericht management tot ‘het kleine gesprek’ en ‘de kracht van het compliment’.

Minicursus mindfullness

In oktober is traditioneel de Healthy University Week, een week vol activiteiten gericht op de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers; met sportlessen, inspirerende lunchsessies of een minicursus mindfullness. En terwijl je mensen normaal het liefst achter het scherm weg wilt krijgen, moest het deze keer helemaal digitaal. Er waren zestig activiteiten: van lunchsessies die je kon beluisteren bij een wandeling tot digitale netwerkbijeenkomsten waar je ‘koffieautomaatpraatjes’ kon nabootsen. De belangstelling was enorm: vijfentwintighonderd aanmeldingen. Cabout: “Een jaar eerder waren er nog achthonderd aanmeldingen. De behoefte was blijkbaar erg hoog en ons aanbod in een digitale vorm is kennelijk laagdrempeliger. In de toekomst zullen we dus voor een meer hybride vorm kiezen.”

Career services

Career Services in no time naar online

Career Services van de Universiteit Leiden adviseren studenten en onlangs afgestudeerden bij de overstap van studie naar eerste baan. Ook bieden ze begeleiding bij studiekeuze- en loopbaanvragen in de bachelor- en masteropleiding van de student. Er is een Career Service op elke faculteit met daarnaast een centrale Career Service (SOZ). Gezamenlijk zijn zij de experts op het gebied van studiekeuze en arbeidsmarktvoorbereiding.

Nieuwe online producten

In 2020 hebben Career Services de dienstverlening voor studenten, pas afgestudeerden en collega’s binnen no time van bijna volledig offline naar online of hybride ontwikkeld. Met webinars over verschillende werkvelden, over sollicitatievaardigheden en Q&A’s met stagiairs. Ook zijn er nieuwe (online) producten ontwikkeld: van workshops over bijvoorbeeld studie(her)keuze, drijfveren en loopbaanstress tot een volledig nieuwe Career Planning-module waarbij een student individueel of in een groep stap voor stap door het loopbaanoriëntatieproces loopt.

Online aanbod maakte USC opener dan ooit

Terwijl het fysieke sportaanbod in maart 2020 wegviel, maakte het Universitair Sportcentrum Leiden razendsnel de overstap naar een online sportaanbod. Via social media-kanalen van het USC konden studenten live meedoen met sportlessen, zoals yoga, hiphop of core-training. Via YouTube werden workoutvideo’s aangeboden voor elk moment van de dag. Dat online aanbod maakte het USC opener dan ooit.

Voor sportactiviteiten gingen de deuren in 2020 weliswaar dicht, voor tentamens bleven de deuren geopend. Op sportgebied bood het USC al snel een online aanbod door docenten workouts te laten doen. Deze deelden ze op social media. Zo beek de yogales van Aurora bijzonder populair op Instagram.

Het USC vernieuwde begin 2021 de sporters-app. Vanwege de COVID-maatregelen moesten sporters zich inschrijven voorafgaand aan elk bezoek. Op het moment dat sporten weer ‘normaal mag’, handhaaft het USC het vooraf digitaal inschrijven voor de groepslessen. Bijkomend voordeel was dat docenten het aantal deelnemers niet meer hoefden te tellen. Waarnemend hoofd USC Lonneke Derriks: “Dit gaf het USC digitaal inzicht in het animo voor bepaalde sporten. Dat maakte het gemakkelijker hierop te sturen.”

Gratis sportlessen

De doelgroep van het USC werd door COVID19 breder dan alleen de leden van het sportcentrum, onder meer doordat sportactiviteiten deel uitmaakten van het universitaire well-beingprogramma. Er waren gratis sportlessen op het USC en op de patio in het Wijnhavengebouw in Den Haag. Ook kregen studenten en medewerkers in 2021 twee keer de mogelijkheid om een bijzonder voordelig abonnement voor vier maanden af te sluiten. Zo werd er van alles georganiseerd om het sporten zo laagdrempelig mogelijk te maken en studenten en medewerkers in beweging te houden. En in contact met elkaar. Altijd op veilige afstand natuurlijk.

Vitaal Digitaal

Naast de sportprogrammering, bood het USC in 2021 Vitaal Digitaal aan, vertelt Derriks. “Daarbij kon je kiezen uit verschillende elementen. Sporten met collega’s was de ultieme teambuilding, bijvoorbeeld als kickstart van de werkdag. Dat betekende dus je lijf activeren zonder dat je daarna zwetend achter je laptop zou zitten. Of juist een inspannende clinic waarin maatwerk werd geleverd voor afdelingen.” Ook de snelle energizer tijdens een online vergadering valt in goede aarde. “Dan belde een afdeling tijdens het teamsoverleg vijf of tien minuten in voor een actieve en vaak hilarische break. Bij de ene afdeling deed iedereen actief mee met de camera’s uit. Andere afdelingen vonden het juist hartstikke leuk om elkaar op beeld te zien tijdens een workout. Vaak was de conclusie dat het belangrijk was om toch wat meer in beweging te komen. Zo hebben verschillende teams de gezamenlijke wandeling nieuw leven ingeblazen.”

Op een aantal USC-medewerkers trok de COVID-periode een flinke wissel. Dat was vooral het geval op de momenten dat de meeste collega’s thuiswerkten, maar zij voor en na tentamens tafeltjes en stoeltjes moeten desinfecteren, papiertjes en bekers weggooien. De dankbaarheid van studenten maakte veel goed.

Duurzame nieuwbouw

In 2020 en 2021 kregen de plannen voor nieuwbouw van het USC steeds meer vorm. In oppervlakte zal het USC erop vooruitgaan. De fitnessruimte wordt minstens twee keer zo groot om leden beter te bedienen. Ook zal er ook meer tentamenruimte komen, met daarbij een aparte opslagruimte met laptops.